Formgivare / Verner Panton

Verner Panton

Panton bröt med den danska traditionen att arbeta i trä och experimenterade med nya material i sina verk. Hans förmåga att kombinera ljus, färg och form gör hans design till en självklar del av vårt kulturarv.

Den danske arkitekten och designern Verner Panton (1926-1998) har skapat några av 1900-talets mest kända designobjekt och interiörer.

Verner Panton examinerades som arkitekt från danska Royal Academy of Fine Art och sedan flyttade till Basel i början av 1960-talet. Under sin långa karriär skapade han en omfattande och mångfacetterad samling.

Panton bröt med den danska traditionen att arbeta i trä och experimenterade med nya material i klassiker som The Cone Chair, Panton Chair och The Flower Pot Lamp. Pantons förmåga att kombinera ljus, färg och form gör hans design till en självklar del av vårt kulturarv.

Den överlägset mest kända designen är Panton Chair, utvecklad med Vitra på 1960-talet, som blev den första cantilever-plaststolen i ett stycke i designhistorien.

I flera projekt slog han samman element från alla områden i sitt kreativa arbete till ett slags konstverk, bl.a. välkända exempel som Spiegel Publishing Headquarters i Hamburg (1968), Visiona-utställningarna i Köln (1968 och 1970) för Bayers kemiska problem, och restaurangen Varna nära Aarhus (1971). Med ”Fantasy Landscape”, det centrala arbetet i Visiona-utställningen 1970, skapade Panton en fantasifull installation sammansatt av livliga färger och organiska former. Utställningen anses idag idag vara en av de mest imponerande och idiosynkratiska rumsliga skapelserna från förra seklet.

Några av Verner Pantons berömda mönster, till exempel Panton Chair och Panthella Lamp, har praktiskt taget varit i produktion utan avbrott i många decennier. Många andra verk har satts tillbaka i produktion under de senaste 20 åren och fortsätter att ha stor popularitet idag.

Dela detta

Formgiven av Verner Panton

Inga produkter hittades