Senaste nytt / Phoenix, a sustainable story

Phoenix, a sustainable story

2019-03-14

”Det var en lång process där vi testade olika material och produktionssätt för att leva upp till vårt krav på cirkulärt tänkande. Namnet Phoenix är perfekt för produkten och syftar förstås på mytologins Fågel Fenix som återuppstår i all evighet.” – Luca Nichetto.

Phoenix – en evig livscykel.
Luca Nichettos stol Phoenix är döpt efter mytologins Fågel Fenix som i all evighet återuppstår ur sin egen aska. Stolen är utvecklad enligt Offeccts filosofi Lifecircle och är formgiven för att ha en lång, flexibel och hållbar livscykel. Valet av material, med ram i återvunnen aluminium och en klädd trästomme, är viktiga detaljer i produktens uppbyggnad. De klädda delarna kan lätt kläs av, återanvändas och ersättas med nya, gång på gång. Resultatet är en återfödd stol. En ny Phoenix.

Den karakteristiska silhuetten kommer från ramen med Y-formad bas. Klädda och oklädda delar kan lätt avlägsnas och bytas ut vid behov, när man vill ha en ny kulör eller nytt tyg. Resultatet blir en helt ny stol, samtidigt som de gamla delarna återanvänds. Hela konstruktionen är i detalj genomtänkt för att göra det enkelt att förnya och förändra.


Phoenix har under sin livstid fått flera utmärkelser för sin formgivning och hållbarhet.


Om vägen till Phoenix
”Phoenix började med att jag och Anders Englund pratade om att göra en stol utifrån Offeccts filosofi Lifecircle. Jag hade precis blivit pappa och hämtade bland annat inspiration från gungor –utan ben är Phoenix faktiskt som en gunga. En viktig del av estetiken är att strukturen är synlig, något som ger stolen ett tydligt visuellt uttryck, ikoniskt och samtidigt enkelt. Det är också den bekvämaste stol jag formgivit. Det var en lång process där vi testade olika material och produktionssätt för att leva upp till vårt krav på cirkulärt tänkande. Namnet Phoenix är perfekt för produkten och syftar förstås på mytologins Fågel Fenix som återuppstår i all evighet.” – Luca Nichetto.

När Phoenix lanserades 2017 skapade Luca Nichetto en konstinstallation i samarbete med Offecct och Sveriges ledande auktionshus Bukowskis. Installationen har bland annat visats i Stockholm och Milano.


”När vi skapar våra möbler kan vi äga designen och funktionen, men materialet kan vi bara låna från naturen. Allt vi gör måste göras på vår planets villkor, det ansvaret är centralt i vår designfilosofi.” – Anders Englund, designchef.

Produktfakta

  

  

H 750     S 440     B 585     D 555/450
Sits i formpressat trä med kallskum. Helklädd i tyg alt. läder. Stativ finns i fyra olika utföranden och kan fås i flera kulörer.

Dela detta