Oat husks becomes furniture.
Senaste nytt / Designmöbler av havreskal

Designmöbler av havreskal

2017-09-25

Offecct deltar i ett nystartat projekt med syftet att göra möbler av havreskal.

    – Ännu ett steg mot att kombinera innovativ design och miljömässig hållbarhet, säger Offeccts produktutvecklare och ansvarig för projektet, Joachim Schubert. 

Innovationsmyndigheten Vinnova har gett ett stöd på cirka tre miljoner kronor till miljöteknikföretaget OrganoClick och Offecct för att utveckla ett biokompositmaterial för möbeltillverkning baserat på havreskal.

    Genom att använda havreskal som är en sidoprodukt i jordbruket och annars skulle förbrännas vill vi skapa produkter som är klimatvänliga, kostnadseffektiva och funktionella, säger Joachim Schubert.

Projektet startade i juni 2017 och ska pågå i tre år till 2020. Målet är att det då ska finnas produkter klara för marknaden. Andra deltagare är arkitekterna SandellSandberg och Studio Stockholm Arkitektur.

– Vi är glada att vara med i projektet och i det här starka nätverket. Vår ambition är att leda utvecklingen mot verkligt hållbara lösningar och det här är ännu ett steg mot att förverkliga vår vision, fortsätter Joachim.

En föregångare till kompositprojektet Havreskal är stolen Jin, formgiven av Jin Kuramoto, som är utvecklad i 100% linfiber samt även i kolfiber.

Jin by Jin Kuramoto
Jin stol, design Jin Kuramoto för Offecct till Milano 2017 är utvecklad i 100% biologiskt linfiber.

Jin och projekt Havreskal är båda exempel på projekt som drivs inom Offecct Lab – Offeccts interna utvecklingsforum för att flytta gränserna vad gäller formgivning, teknik och hållbara lösningar. Jin presenterades första gången i Milano 2017 och utvecklas nu vidare inför 2018. Ett annat exempel på innovativ, hållbar design sprungen ur Offecct Lab är stolen Phoenix, formgiven av Luca Nichetto. 

För frågor ang projekten samt Offecct Lab kontakta Joachim Schubert, joachim.schubert@offecct.se

Dela detta